チーズパーティ〜♪

久しぶりの我が家での夕食、チーズをいただいたので、それらを食べながらパーティーとなった。

RIMG0148
RIMG0148 posted by (C)yoshinori

RIMG0149
RIMG0149 posted by (C)yoshinori

いただいたチーズは、Ste Maure de Touraine(やぎ)、Tarentais(牛)、Charolais(やぎ)という3種類。以前からワインとチーズは大好きで、家族もチーズ好きなので、おかげさまで明るい食卓となった。

RIMG0150
RIMG0150 posted by (C)yoshinori

写真の左端にあるSte Maure de Touraineは、
Sainte Maure is the masterpiece of Touraine goat cheese. This cheese is easily recognized because it has a long straw that traverses the middle. The straw is placed there to facilitate handling of the Sainte Maure de Touraine. The aroma is of walnut. The Sainte Maure de Touraine has a slightly salty taste and depending on the period of maturation, the savour is nutty. A Saint Maure farm cheese must have a thin, smooth rind with blue-grey moulding.
と説明されるように中に藁が入っているもので、とてもクセのある味わい。合うワインとしては、
Dry white: Sancerre (Sauvignon grape) Light red: Saumur (Cab.-Franc, Cab.-Sauvignon grapes)
ということだったが、確かにそんな感じ。白(シャルドネ)と赤(ガメイ)を用意してみた。

RIMG0152
RIMG0152 posted by (C)yoshinori

写真の中央のTarentaisは、
This fermier cheese comes from the Tarentaise region of Savoie. After 4 weeks of ripening, a slight blue mould covers the rind. After another week a red and blue mould develops. Affinage takes from 2 weeks to 3 months. The cheese may also be eaten fresh.
とのこと。味が変わっていくということみたいだが、とてもたべやすく、美味しかった。

写真の右端のCharolaisは、Fruity red: Beaujolais (Gamay Noir grape) Dry white: Montagny (Chardonnay grapes)というワインに合うとされており、
The Charolais comes from the granite plains around the Charolles region of Bourgogne, near the Beaujolais vineyards. Its shape is a barrel with concave sides. It can be eaten fresh, slightly dried (demi sec) or very dry. Its artisan production varies greatly from farm to farm. Tradition calls for the Charolais to be made from two portions of goat's milk to one portion of cow's milk. The richness of these plains produces a subtle savour of milk, and the saltiness and sweetness of its aroma is a pleasure to the palate. In this latter state it is in the category of strong cheeses. It is also greatly appreciated in the dry state. In the course of the first two weeks of maturing, it is covered with blue/ white mould.
ということだが、塩味が効いていて、なかなかおいしい。

ポテトとごぼうのグラタンをつまみつつ、チーズとワインを堪能した。

RIMG0155
RIMG0155 posted by (C)yoshinori

ごちそうさまでした〜♪

  by yoshinoriueda | 2012-01-28 22:50 | 旅・風景・グルメ | Trackback | Comments(0)

トラックバックURL : http://entre.exblog.jp/tb/14545694
トラックバックする(会員専用) [ヘルプ]
※このブログはトラックバック承認制を適用しています。 ブログの持ち主が承認するまでトラックバックは表示されません。

<< チーズの滋養強壮効果?!疲れが... 東京大学エネルギー工学連携研究... >>

SEM SKIN - DESIGN by SEM EXE